Radiostyrda leksaker

Få typer av leksaker kan erbjuda lika mycket glädje som radiostyrda fordon av olika slag. De sporrar fantasin och låter barnen själva ”sitta i förarstolen”. Faktum är att de ofta är lika roliga för vuxna som för barn, och det är inte en ovanlig syn att se en pappa som kör radiostyrd bil medan sonen otåligt tittar på och väntar på att få ta över.

Radiostyrda leksaker kommer i alla former, från bilar och arbetsfordon till båtar och även olika flygmaskiner. De finns även i alla prisklasser, från ett par hundralappar upp till flera tusen kronor för de mest avancerade varianterna. Även om det kanske inte är helt uppenbart är de billigare varianterna ofta fullt tillräckliga för många timmar av lek. De dyraste är snarare tänkta för vuxna hobbyister.

Värt att tänka på är att radiostyrda leksaker även kan gå sönder ganska enkelt om man inte passar sig, i synnerhet gäller det flygande leksaker som helikoptrar och flygplan. Dessa passar sällan mindre barn eftersom de är så lätta att krascha. Tråkigt nog innebär rejäla krascher oftast att leksaken är förbrukad och inte längre kan användas – extra trist är det förstås om den var dyr i inköp. Börja därför med billigare, lättanvända varianter tills barnet lärt sig grunderna och förstår att vara försiktig.

Något som kan vara ännu roligare än vanliga radiostyrda leksaker, särskilt för lite äldre barn, är byggleksaker som kan radiostyras. Sådana finns att köpa från t.ex. Lego (man kan dock behöva köpa från nätet eftersom de inte är särskilt vanliga). Detta stimulerar både kreativiteten och leklusten hos barnen och kommer garanterat uppskattas! De är heller inte lika känsliga för krascher eftersom de snabbt kan byggas ihop igen. Givetvis måste man dock se upp så inte någon av de viktigaste delarna (motor, styrdelar osv) skadas eftersom det kan bli kostsamt att laga.